Leidinggeven: praten over gevoel zonder ongemak of drama
17 april 2025 

Leidinggeven: praten over gevoel zonder ongemak of drama

Op de werkvloer praten over gevoel? Voor veel mensen voelt dat soft of ongemakkelijk. Misschien omdat ze meer introvert zijn of met ‘niet zeuren, gewoon doen’ opgegroeid zijn. We praten graag over resultaten en acties, maar gevoelens? Nee, die parkeren we liever. En toch bepalen juist die gevoelens iemands motivatie, hoe iemand zich opstelt, communiceert en samenwerkt. Stuur jij vooral op taken? Dan mis je misschien signalen. Signalen van frustratie, stress of zelfs een burn-out. Hoe zorg je dat je je team begrijpt en ondersteunt zonder dat het geforceerd voelt? In dit blog deel ik praktische inzichten hoe je als leidinggevende met gevoel kunt omgaan zonder dat het klef of ongemakkelijk wordt.

Wees een Leider in de Ruimte

Als leidinggevende kun je een groot verschil maken door de signalen van je team op te vangen. Dit is geen soft gedoe, maar een krachtige manier om je team beter te begrijpen en te ondersteunen. De kunst is om je team te begrijpen en aandacht te geven zonder dat zij het als emotioneel gedoe ervaren. Je kunt echt ruimte maken voor gevoel zonder dat het een ‘therapiesessie’ wordt. Hieronder 3 praktische manieren in de stijl van Leider in de Ruimte *:

  1. Geef ruimte in plaats van erin te duiken
     Stel geen vragen die al gauw als te dichtbij overkomen. Vraag niet: ‘Hoe voel je je?’ maar: ‘Wat ervaar jij als de grootste hobbel en wat is het effect op jou?’ Zo wordt delen makkelijker, zelfs voor mensen die niet zo van ‘gevoel’ zijn.
  2. Benoem gedrag, niet de persoon
     Zeg: ‘Ik heb het idee dat je je terugtrekt als het druk wordt – klopt dat?’ In plaats van: ‘Je bent de laatste tijd nogal gesloten.’ Zo houd je het open en voelt de ander zich gewaardeerd in plaats van aangevallen.
  1. Bied keuze in hoe iemand zich uit
     Niet iedereen is een prater. Laat iemand kiezen en vraag of iemand liever even gaat wandelen of het gesprek online willen voeren. Het gaat niet om het format, maar om de boodschap ‘ik zie je.’ Door verschillende opties aan te bieden, geef je mensen de ruimte om op hun eigen manier gevoelens te delen.

Geen drama, wel aandacht

Door ruimte te maken voor gevoelens, voorkom je dat er onuitgesproken frustraties groeien. Je creëert een omgeving waarin je team zich gehoord voelt en de ruimte krijgt om het op hun manier te doen. Je hoeft geen therapeut te zijn, wel een goede leider. Het gaat erom dat je signalen oppikt en erop inspeelt. Dus als iemand niet makkelijk praat, pas jij je aanpak aan. Vraag bijvoorbeeld: ‘Hoe beleef jij dat?’ en laat het daarbij zodat het gesprek zich verder kan ontvouwen. Kleine stap, groot effect.

* In mijn nieuwe boek ‘Leider in de Ruimte’ leer je hoe je als leider professionele ruimte creëert zonder grip te verliezen. Meer weten? Houd de lancering in de gaten!

Over de schrijver